- Vi valgte Norge fordi flere i gruppa elsker å komme til hit. Dere har den beste snøen.

Det sier Rosa Echeverria, som sammen med 16 venner setter av én uke i året hvor de besøker ulike steder i Europa for å gå på ski. Det har de gjort i 22 år.

Målet er å reise til nye steder hver gang. Norge har de besøkt flere ganger, men aldri før har de vært i Soknedal.

De 17 skientusiastene innlosjerte seg i forrige uke på Øveregga Fjellgård i Sørbygda.

Rosa Echeverria (f.v.), Tyomin Escarmendi og Kepa Oliveri (76). Foto: Edel Mari Halseth

Baskerland

Alle i gruppa, fra yngstemann på 24 til eldstemann på 76, har langrenn som hobby. De kommer fra Baskerland, helt nord i Spania.

Snø har de hjemme i deler av Spania og, men den er kortvarig og gir ikke like gode skispor som i Norge.

– Dette året er vi dessverre ikke like heldige her i Norge. Det er lite snø, mye is og harde løyper, faktisk litt farlig. Men vi tror det er utenfor normalen her, sier Rosa.

Gjengen er skuffet over snømengden, men fornøyd med resten av opplevelsen.

De spanske turistene som besøkte Øveregga er fra provinsen Gipuzkoa i det autonome, spanske Baskerland (en spansk-fransk grenseregion ved altanterhavskysten). Hovedstad og den mest kjente byen i provinsen er San Sebastián. Foto: Edel Mari Halseth
Mat i Norge oppleves som litt dyrt, så de spanske gjestene har enkelte matsorter med seg fra hjemlandet. Foto: Edel Mari Halseth

Vil bo i samme hus

I starten av den 22 år lange tradisjonen booket de seg inn på hoteller for å få god komfort og litt privatliv innad i gruppa.

– Et år kunne vi ikke finne et som stemte med budsjettet vårt, og endte opp i stort hus som reserveløsning. Og opplevelsen ble veldig fin, forteller Rosa.

Foto: Edel Mari Halseth

Fra da av ønsker de alltid å bo sammen når de reiser. Det er ikke alltid like enkelt for en stor gruppe. Gleden var stor da de fant hovedhuset på Øveregga.

Hovedhuset på Øveregga Fjellgård har overnattingsplass til 20 personer. Foto: Edel Mari Halseth

Som en stor familie

Øveregga Fjellgård i Soknedal ble et populært reisemål, med oppkjørte skiløyper like utenfor soveromsvinduet og et stort hus som rommer alle.

– Dette er ikke bare en skitur, det handler også om atmosfæren vi skaper sammen når vi reiser, det er veldig sosialt og trivelig. Vi lager maten sammen, vi spiser sammen. Vi er som en stor familie, sier Rosa, og får nikk og smil fra resten av gruppen rundt bordet.

Foto: Edel Mari Halseth
Foto: Edel Mari Halseth

– Lidenskap for langrenn

Spanierne er sammensveiset, og de fleste har vært med på tur alle 22 årene gjengen har reist. Unntaket er de yngste, men muligens har de blitt smittet av entusiasmen. 24 år gamle Mikel Plazas Iriberri har både mor og far i gruppa.

– Det er en fin gjeng. Alle kjenner hverandre veldig godt. Det er enkle folk å være sammen med, og alle har vi en lidenskap for langrenn, sier Mertxe Plazas Iriberr, mor til Mikel.

Mikel Plazas Iriberri (24) sammen med foreldrene Txiki Plazas Iriberri og Mertxe Plazas Iriberri. Foto: Edel Mari Halseth
Skientusiastene beskriver seg selv som en stor familie. Foto: Edel Mari Halseth

Invitert på Soknahytta

Da journalisten besøker gjengen sitter alle 17 rundt frokostbordet, og kan fortelle at de allerede har opplevd en hel del.

Dagen etter at de ankom fjellgården besøkte de Soknahytta, da den var søndagsåpen.

– Vi hadde ikke norske kroner med oss ennå, men folkene på Soknahytta inviterte oss inn og serverte kaffe og mat på oss. Det var så fint gjort. Det var en overraskelse for oss, vi ble veldig glade, sier Rosa.

Får de sjansen tar de gjerne en titt på severdighetene i områdene de besøker, men helst går de på ski hver dag hele oppholdet.

Turistene snakker språket Baskisk (Euskera), men lærer også spansk på skolen. Spansk og basisk er veldig ulikt, og personer som snakker de forskjellige språkene har vanskelig for å forstå hverandre. Foto: Edel Mari Halseth

Høylandsfe

– Det er veldig artig med sånt besøk, sier Bjørn Mark Aamo, eier og driver av Øveregga Fjellgård.

Øveregga kjøpte han sammen med samboer Ingeborg og et annet par i grenda rundt år 2000. De drev fjellgården sammen til 2009. Nå er jorda solgt, men tunet på fjellgården drives stadig av Bjørn og Ingeborg.

Den opprinnelige tanken med gården var å ha ekstra forings- og beiteplass til høylandsfe. Høylandsfe holdt paret på med i over 20 år.

– Det er virkelig fenomenale dyr, sier Bjørn med et smil.

Bjørn Mark Aamo driver Øveregga Fjellgård. Selv bor han på en av nabogårdene, Reitan gård. Bjørn er opprinnelig fra Nordmøre, og de siste 30 årene har han bodd på samboer Ingeborg sin hjemgård i Sørbygda. Foto: Edel Mari Halseth

Barn fra Tsjernobyl

Fjellgården har vært gjennom mange spennende faser. Utleiedriften startet i 2001, ved at Bjørn og Ingeborg i tre somrer tok imot barn fra Tsjernobyl i Ukraina.

– Det var gjennom norsk folkehjelp. Foreldreløse barn etter kjernekraftulykken i 1986. Det var et spennende oppdrag. De var her i tre uker på ferie.

En stund etter besøkene reiste Bjørn og Ingeborg nedover for å besøke ungene.

-Det var en lærerik tur, for man går her og syter og klager i overfloden i Norge. Det var et sterkt besøk.

Øveregga har vært lokasjon for både friluftsleir for barn, Inn på tunet og barn fra Tsjernobyl. Foto: Edel Mari Halseth

Mange ulike grupper

Etter den tid har det vært både friluftsleir, konserter og turisme på Øveregga. Nå for tiden er det ulike gjester som besøker fjellgården, sommer som vinter, fra ungdomsgrupper til familier på ferie.

Når vi forlater fjellgården i Sørbygda er de 17 spanjolene i gang med å planlegge dagens skiutflukt. Nye opplevelser venter rundt neste sving!

Foto: Edel Mari Halseth